fredag 28 juni 2013

Sommar & Saft

Hejsan! 


Så här i sommartider blir det inte så mycket tid till att sitta och "klippa och klistra", men lite annat somrigt "pyssel" har det blivit. 

Precis på tomtgränsen har vi en underbar fläderbuske och min svärmor har gett mig ett recept på jättegod fläderblomssaft! 

Tänkte dela med mig av det goda till er också! 


Plocka 20 "blomklasar"och skölj dem.
Lägg dem i en stor kastrull eller en hink.

(Försäkra dig om att blommorna du plockar kommer från svart fläder! Den röda är nämligen giftig!)


 Skiva två citroner och fördela uppe på blommorna. 


Koka upp 1½ liter vatten. 


Tillsätt 2kg strösocker och koka tills det lösts upp. 
Sleva därpå upp ca. 1dl sockerlag i t.ex. ett glas och rör i 50g citronsyra, lös upp det i glaset och tillsätt det till sockervattnet i kastrullen. 
OBS! Vattnet ska inte koka när du tillsätter citronsyran!

Häll sedan vattnet över blommorna, lägg på lock och låt stå mörkt och svalt i 5 dagar. (Jag har mina grytor i kylskåpet.)

~****~

Plocka bort blommor och citron, sila saften och häll upp i rena flaskor. 
Förvarad mörkt och svalt är saften hållbar i 2 år. 
Gott till sommarfikat!

~****~

 Måste dela med mig av en till somrig bild!


Min lilla dotter på 20 månader fick smaka smultron för första gången - det var gott! 
Men det växer så otroligt mycket goda smultron där vi bor att lilltjejen hann bli mätt innan mamma plockat färdigt! 

Det är väl så en barndomssommar ska vara, eller hur?!

~****~



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar